•• Bezlepková diéta ••
Bezlepkovú diétu musia dodržiavať ľudia s ochorením celiakia. Toto ochorenie postihuje až 1% obyvateľstva. Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos a triticale. Postihnutí nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom.
V dôsledku ochorenia organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Následkom toho sú podvýživa a prejavy nedostatočnej výživy. Pri vzniku celiakie hrajú svoju úlohu aj genetické faktory.
Typické symptómy celiakie sú hnačky, strata hmotnosti, únava, nafúknuté brucho, bolesti brucha, nevoľnosť a u detí aj poruchy rastu. V niektorých prípadoch sa vyskytujú aj symptómy mimo tráviaci trakt, napríklad nedostatok železa v dôsledku čoho vzniká anémia (chudokrvnosť), osteoporóza (lámavosť kostí), amenorea (absencia menštruácie), nedostatok vitamínov alebo minerálnych látok. Aj iné ochorenia imunitného systému ako diabetes 1. typu a ochorenia štítnej žľazy, alebo aj neurologické ochorenia, napr. epilepsia, ataxia a neuropatie, môžu poukazovať na celiakiu. Symptómy sú natoľko rôznorodé, že sa celiakia rozdeľuje na rôzne klinické formy, ktoré pri diagnóze treba zvážiť.
Poznáme niekoľko druhov celiakie:
Typická celiakia - sa vyvíja už veľmi skoro, obyčajne niekoľko mesiacov po ukončení dojčenia a prejavuje sa pre celiakiu typickými symptómami nedostatočného príjmu živín: chronická hnačka, poruchy rastu, nechutenstvo, nevoľnosť a nafúknuté brucho.
Atypická celiakia - sa prejavuje až neskoršie a to symptómami mimo črevnej oblasti, ako napr. chudokrvosť z nedostatku železa, neznášanlivosť laktózy, opakujúce sa bolesti brucha, defekty zubnej skloviny, poruchy plodnosti, Dermatitis Herpetiformis Duhring a poruchy rastu v školskom veku.
Tichá celiakia - nemá zreteľné symptómy a obyčajne sa diagnostikuje náhodne v rámci krvného vyšetrenia, kedy sa ukáže prítomnosť pozitívnych protilátok. Aj keď sa pri tejto forme celiakie zrejme najprv nevyskytujú žiadne ťažkosti, skutočnosť je taká, že akonáhle pacienti začnú s bezlepkovou diétou, zlepšuje sa ich telesná aj duševná výkonnosť.
Potenciálna celiakia - tie prípady, u ktorých sa v krvi dokážu príslušné protilátky, avšak nález z biopsie čreva je nenápadný. U osôb, ktoré vykazujú túto formu celiakie, sa v priebehu času môže v tenkom čreve vyvinúť zreteľné poškodenie. Potenciálna celiakia sa často diagnostikuje aj u osôb, ktorí trpia autoimunitným ochorením, najmä diabetom 1. typu a chorobami štítnej žľazy, resp. trpia genetickými syndrómami ako Downovým, Turnerovým a Williamsovým, či nedostatkom imunoglobulínu A (syndróm nedostatku protilátok).
Liečba celiakie je bezlepková diéta. Spočíva vo vylúčení všetkých potravín, ktoré obsahujú lepok (bezlepková diéta).
Zostaviť jedálny lístok pri bezlepkovej diéte nie je jednoduché, pretože zo stravy sa vylučujú mnohé základné potraviny. Jedálny lístok treba zostavovať zvlášť starostlivo, aby v ňom boli v primeranom množstve zastúpené všetky živiny.
Ak pacient dodržuje diétu, jeho stav sa zvyčajne po niekoľkých týždňoch upraví. Diéta sa musí dodržovať dlhodobo – mesiace, v niektorých prípadoch aj roky.
Okrem vyhýbania sa lepku v potravinách je však potrebné dávať si naň pozor aj pri kozmetike. Často sa zabúda (resp. ani sa nepredpokladá), že lepok a jeho súčasti sú tiež obľúbeným materiálom pri výrobe kozmetiky od rôznych make-up prípravkov až po sprchové gély či antiperspiranty a deodoranty.
Nevyhnutnosťou pre úspešné dodržiavanie diéty je presné označovanie potravín ako „gluten-free“ alebo „neobsahuje stopy obilnín“.